Přístavní výprava

V pátek začne ve 20 hod v klubovně program pro roverstvo a putovat na Dobrou Vodu bude tato skupina samostatně pod rouškou noci. Tato skupina si bere pití&svačinu a batoh se vším sbaleným na spaní (karimatku a spacák) s sebou. Tj. sbalte si, co potřebujete a neberte zbytečnosti, vše si ponesete.

V sobotu začne v 9 hod u klubovny výprava pro mladší (skauti&skautky, vlčata&světlušky) za doprovodu pár vedoucích, které máme navíc a nebudeme je zapojovat do přípravy programu od pátku. Tato skupina dostane na cestu klobásy/pečivo/kečup&hořčice na opíkačku (oběd). Každý si bere batůžek s pitím a případnou svačinou, boty do přírody, dle počasí pláštěnku a teplé oblečení. Zajistíme ráno odvoz případných zavazadel pro přespání (spacák/karimatka/hygiena) od místa srazu autem na Dobrou Vodu.

Prosím, ať si všichni vedoucí i ostatní starší vezmou nejen spacáky, ale i karimatky, jelikož většinu postelí a pokojů zaberou ti malí a budeme nejspíš spát dole ve společné místnosti.

Jídlo na Dobré Vodě (snídaně, oběd, svačina, večeře) bude zajištěné v rámci autentické kuchyně McPermonik šéfkuchařem Čerčilem a jeho harémem pomocnic.

V sobotu nezapomeňte hudební nástroje pro veselení. V neděli nás čeká úklid a plánovaný návrat domů kolem 12-13 hod na nedělní oběd.

Příspěvek na akci 290 Kč/os. budeme vybírat na místě hotově.

Kvilda

Dva týdny vozila Žlutá ponorka ukrajinské děti


Od 1. do 12. srpna se na palubu Žluté ponorky hrnuly děti, které do Třebíče uprchly se svými maminkami před ruskými hordami. Skautští vedoucí připravili celkem čtyři „příměšťáky“, na kterých dali dětem z východu poznat, zač je skautingu loket
Vždy jeden vedoucí, jedna tlumočnice, dva kormidelníci či kormidelnice a 15 až 17 děti od 6 do 17 let hledali společnou cestu do lesa, na vodu, na hrady a zámky, ale hlavně ke svým srdcím či duším. Jak kdo chcete. Věřte, že to nebylo vždy lehké, že jsme si někdy lezli na nervy, že jsme si někdy přes veškerou snahu úplně nerozuměli. Jiný kraj, jiný mrav. Výchova probíhá na Ukrajině trošku jinak než unás a jazyková bariéra a cizí prostředí chce hodně sil a trpělivosti. A to zase na obou stranách.
Jak nám děti i maminky řekly, podobné tábory na Ukrajině neznají. V tomhle jsme zase volnější a divočejší my. Putování volnou krajinou, jízda na kánoích či pramicích či návštěva zámku nebo zříceniny hradu, to jsou opravdu věci nevídané a exotické. A skautské výchovné metody? Neříkej jdi, ale pojď! Toť opravu běh na delší trať, než je týden či dva.
Ale vše se nakonec podařilo, vše si nakonec sedlo. A to tak, že když se vedoucí se „svými“ dětmi potká na ulici, není to jen vlažné ahoj, ale nadšené AHÓÓÓJ. Slyšíte ten rozdíl? A ruky podání a někdy i objetí.
A v září se chystá nová invaze. Tentokrát ukrajinských dětí na palubu Žluté ponorky. Ale tahle invaze je vítaná. Tak uvidíme, jak ji zvládneme. Jak praví naši katoličtí bratři: „Pomáhej nám Pánbůh!“

Více fotek najdete v galerii: https://photos.app.goo.gl/SQ6LpyQkx6p2i7qT9

Čajová plavba 2022

V sobotu 28. 5. 2022 se v zátoce Lavičky na Dalešické přehradě uskuteční další závod pramic inspirovaný plavbami z Anglie do Indie pro čerstvou čajovou sklizeň. Samotný závod proběhne v sobotu, ale je možné si akci protáhnout na celý víkend.

Na Lavičky je možné dorazit v pátek od 19 hod a zůstat do neděle do 12 hod. Spaní ve vlastních stanech, vaření na ohni, případně bude k dispozici táborová kuchyně s plynovým sporákem. Na místě bude k dispozici pitná voda. Letos bude kvůli souběhu dvou akcí potřeba přivézt co nejvíce vlastních pádel a vest.

Sobotní závodní program je plánovaný od 10 do 16 hodin.

Další možnosti programu na vodě

Páteční splutí na kanoích z Třebíče na Dalešickou přehradu. Vhodné spíš pro starší skauty a rovery, vzhledem k tomu, že bude potřeba zapádlovat a příjezd může být s padající tmou. Odjezd od klubovny v režii oddílů ideálně kolem 15hod, kapacita lodí je pro 40 osob.

Sobotní splutí na kanoích z Vladislavi na Dalešickou přehradu. V sobotu odpoledne se v rámci jiné akce dostanou kanoe pro 30 osob do Vladislavi. Zájemci o další dobrodružství na vodě je tam mohou vyzvednout a udělat si plavbu do zátoky Lavičky.

Zájemci o splouvání se zapíší do TABULKY.

Hrkání a Lorenzova stuha

V sobotu 16. dubna proběhne tradiční Hrkání. Start průvodu je v 10 hodin od třebíčského zámku. Po skončení průvodu bude možné pokračovat v Centru tradiční lidové kultury na ulici Cyrilometodějské ve výrobě velikonočních dekorací, pletení pomlázek a zdobení vajíček. Nakonec ve 14 hodin u loděnice na Svojsíkově nábřeží poměříme síly na jarní Lorenzově stuze.