Sejmi Somálce! Aneb Čajová plavba 2010

Jakožto jeden z pořadatelů Čajového závodu na Dalešické přehradě u Třebíče 29.5, sledoval jsem týden dopředu počasí a byl stále více zděšen. A skutečně, přípřehradní louka skautské základny Lavičky se za týden změnila v solidní bahnitý močál. Orgové se sice pokusili zajistit sucho alespoň pro hlavy účastníků a na místě postavili tři velké hangáry, ovšem boj s bahnem na louce připomínal střet společnosti BP s ropnou skvrnou v Mexickém zálivu.

Vlastní závod začal v sobotu dopoledne motivační scénkou. Mazaný pirát Bambůča si to štrádoval na své bárce kolem pobřeží, když tu se z vody vztyčili dva udatní mariňáci, uchvátili piráta a dovlekli ho na břeh. Tam byl podroben mučení před všemi nastoupenými účastníky. Na smrt bledý, prozradil, že banda Somálských pirátů unesla tanker s čajem. Úkolem posádek, elitních vojáků hrdé aliance NATO, tedy bylo najít tanker, utkat se s piráty a dovézt čaj zpět. Na trať vyrazilo rekordních 17 posádek ve třech kategoriích. Několik set metrů po startu byla každá posádka odchycena skupinou povykujících Greenpeacáků, kteří posádku nekompromisně zapřáhli do vysbírávání velké plastové skvrny na přehradě. Na dalším stanovišti se posádky setkali s geodetem. Zde bylo úkolem zjistit, jaký druh čaje je na ukradeném tankeru nejhodnotnějším. Na následujícím stanovišti byla posádka zaměstnána vykutáleným dealerem Klusčou, který dealoval munici pro další boj s piráty. Jenže ouha, zatímco se dealovalo, podlý Somálec Fifus ukradnul posádce pádla a tato se pak musela roztodivnými způsoby (někteří pádlovali rukama, jiní plavali) dostat na ostrov pro ukradené vybavení a pro popis další cesty. Závěrečnou dispiclínou byl boj se strašlivými piráty Bobčou, Čerčou a jejich ukrutným přicmrndávačem Bambůčou (který nějak utekl z vězení). Tito se neštítili žádné lsti a mnoho statečných členů elitních posádek NATO kvůli nim skončilo promočených na kost. Posledním úkolem posádek bylo vybrat správný druh čaje a dojet do cíle.

Celá trať měřila ideální přehradní cestou 3,4 km. Nejrychlejší posádka, Pryskyřice, za rovery a rangers ji zvládla za 58 minut. Jenže největší radost z vítězného poháru mají vždy skauti a skautky a proto byl vítězný pohár celého závodu věnován vítězi této kategorie, posádce Blackrock. Tato měla čas jen o minutu horší. A tak budou o tento jedinečný pohár zas další rok zakopávat vlčata a skauti v klubovně 5. oddílu v Třebíči. V kategorii světlušek a vlčat se na prvním místě umístila Vodní tryska s časem 82 minut.

Pořadatelé měli štěstí na počasí během závodu, svítilo sluníčko a oblaků typu cumulus brázdilo oblohu jen poskrovnu. Po vyhlášení výsledků proběhly ještě vtipné scénky, které si měli účastníci za úkol připravit, a v noci lampionový průvod k výroční 100 let světového vodního skautingu.

Závěrem nutno dodat, že účast na plavbě byla rekordní, kolem 120 lidí. Dalekou cestu k Třebíči vážily oddíly z Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Luk u Jihlavy a Olomouce. Ačkoli se jednalo o vodácký závod, k naší radosti přijelo i mnoho pozemních skautů, již tradičních návštěvníků této kratochvíle. Děkujeme tedy účastníkům za účast a pořadatelům za pořádání.:)

Glum